Judoka Hendrik Koppe opnieuw Europa’s sterkste

Door: John Bontje 

GRAN CANARIA/PURMEREND – Judoka Hendrik Koppe van Judoclub Kodokan uit Purmerend heeft op het Spaanse eiland Gran Canaria voor de 9e keer de Europese titel veroverd in de klasse M6/+100 kg.

De Purmerendse zwaargewicht is al jaren een klasse apart. Op het vakantie-eiland won hij alle vier zijn wedstrijden op ippon. Vroegtijdig werden de Tsjech Zdenek Vlcek, de uit Spanje afkomstige Alfonso Eduardo Cabral Costas, Daniel Murphy (Groot-Britannië) en Peter Rebscher (Duitsland) uitgeschakeld door de 57-jarige Nederlander, waarvan de laatste binnen 10 seconden.

Koppe, die eerder dit jaar ook de Open Franse en Open Japanse op zijn naam schreef, is al nu al vele jaren ongeslagen in de wereld en aast op zijn 10e wereldtitel in oktober in het Marokkaanse Marrakech. “Het is geen doel op zich, maar wel een mooi unicum,” aldus de niet te stuiten lijkende Koppe. “Het belangrijkste is om fit te blijven en genieten van het trainen.”

Arshak Davtyan

Clubgenoot Arshak Davtyan greep helaas naast een medaille. In de categorie M4/-100 kg verloor de Nederlandse veteraan van de Hongaar Tamas Horvath om het brons. Davtyan bereikte knap de halve finale na winst op Sebastien Templet Belmont uit Frankrijk en Ivan Jimenez Lopez uit Spanje. In de halve finale moest Davtyan buigen voor Vano Gigilashvili uit Georgië, terwijl er wel kansen lagen op het bereiken van de finale. Er had echt meer ingezeten aldus coach Koppe, zowel in de halve finale als de wedstrijd om het brons.