Alleen goud telt op WK voor judoka Koppe: ’Op de tiende van de tiende ga ik voor mijn tiende’​

Noord Hollands Dagblad

Negenvoudig judokampioen Hendrik Koppe gaat komende week naar Marrakesh, Marokko met maar één doel. ,,Om op de tiende van de tiende mijn tiende wereldtitel bij de veteranen op te halen.”

Met zijn 57 jaar is hij met recht een veteraan, maar zo voelt het niet. ,,Ik voel me nog energiek en kwiek en het lichaam doet nog wat ik wil. Al sputtert het soms een beetje tegen.” Om het lichaam zo fit te houden, traint Hendrik Koppe vijf à zes keer in de week bij Kodokan in Purmerend. ,,Ik denk dat niet veel mensen dat op mijn leeftijd nog doen. Daarbij trainen we echt hard. Voor veteranen kun je dus echt spreken van topsport. Deze week, de laatste voor het WK veteranen, is het een beetje bijhouden om volgende week in optima forma op het toernooi te verschijnen.”

Het WK judo is voor hem niets nieuws; Koppe stapte al negen keer als winnaar van de mat. ,,Op de tiende van de tiende moet het de tiende worden”, lacht de Purmerender. ,,Het toernooi wordt telkens op een andere locatie gehouden en de inschrijving is open. Het is dus iedere keer afwachten wie er komen. Omdat het dit jaar in Marokko is, denk ik dat we veel judoka’s uit de buurt van Turkije, Azerbeidzjan, Tadzjikistan en dat soort landen krijgen. Die kunnen makkelijker die kant op. Zitten een paar goede landen tussen, maar het zijn niet de toplanden zoals Japan, Frankrijk, Rusland, Georgië en laten we Nederland natuurlijk niet vergeten.”

,,Ik ben een beetje verkouden geworden, daar baal ik van. Verder voel ik me heel goed. Het trainen ging echt super de afgelopen weken.” Dit jaar reist Koppe met nog tien Nederlandse judoveteranen richting Marokko. ,,Er wordt individueel gevochten, maar het teamgevoel is heel sterk.’’

Samen met Team Holland verblijft Koppe een kleine week in Marrakesh. ,,We proberen ook nog een beetje cultuur op te snuiven, al zullen we vooral veel in de sporthal zijn. Ik moet donderdag en mijn 45-jarige teammaat Arshak Davtyan op zaterdag. We coachen elkaar tijdens het toernooi. Tussendoor gaan er weer andere Nederlanders de mat op en daar willen we natuurlijk bij zijn. We zien wel hoe het loopt. Het belangrijkste is dat ik met de wereldtitel terugkom. Dan kan mijn bezoek aan Marrakesh sowieso niet meer stuk.” Want met ander eremetaal neemt Koppe geen genoegen. ,,Dat is denk ik ook wel logisch als je al negen keer gewonnen hebt. Het zou een beetje gek zijn als ik zou zeggen: ik ga voor brons.”